ZLATA MATURANTKA SVETUJE: Kako do učinkovitih zapiskov?

Naj se najprej predstavim; sem Anastasija Jocić in sem članica MSJ. To leto sem bila zlata maturantka na Srednj šoli Jesenice- smer strojništvo. Izobraževanje pa nadaljujem na Fakulteti za strojništvo v Ljubljani.

Verjetno si se pojavila_l v situaciji kjer si imela_l na mizi velik kup listov in nisi vedela_l kje začeti…nisi edina_i. Namen tega prispevka je torej predstaviti moj proces izdelave dobrih zapiskov, ki ti lahko pomaga.

Pred vsakim predavanjem si v desni zgornji kot zapišem ime predmeta in datum (zaradi lažje organizacije). Nato pa si izpišem tiste »pomembne« stvari (ponavadi profesorji povejo kaj je tisto, kar bo na izpitih oz. kolokvijih). Pomagam pa si tudi z literaturo v kateri podčrtam ključne stvari.

Potem pa začnem s korakom »digitaliziranja« mojih osnutkov. Tu mi pomaga program One note (je v paketu Office) in moja grafična tablica (Wacom Intuos S). Za to obliko izdelovanja zapiskov sem se odličila zato, ker mi je veliko bolj praktično imeti vse stvari na enem mestu, v mojem primeru je to računalnik oz. trdi disk. Imamo pa tudi neskončno drugih možnosti oblikovanja zapiskov- če si tip človeka, ki se uči s slik- ni problema, lahko narišeš oz. dodaš sliko, obstaja pa še nešteto drugih funkcij, ki jih ta program lahko opravlja. Končni izdelek mojih zapiskov pa izgleda nekako tako kot slika zraven.

Potem pa se še pojavi vprašanje- kako in kdaj naj se učim za izpit oz. kolokvij. Iz mojih izkušenj se najboljše učiti sproti ali pa vsaj 1 teden prej. Sproti se lahko učiš tako, da delaš ponovitev snovi, kartice na katerih so vprašanja in odgovori (»flashcards«)… Za nas, ki hodimo na tehnične fakultete, je tisto s čimer se največ naučimo- vaja oz. računanje praktičnih primerov.
Seveda pa igra tukaj veliko vlogo organizacija časa. Če si ga ne znaš organizirati, lahko vse obveznosti pridejo za tabo. Zato priporočam kakšen urnik oz. koledar, kamor si lahko zapišeš vse pomembne datume in zadolžitve.

To je z moje strani vse in upam, da sem s tem prispevkom pomagala vsaj nekomu. Srečno šolsko/ študijsko leto in učinkovito izdelovanje zapiskov!

Anastasija 28.10.2020